Bijna de helft van de vacatures is momenteel moeilijk in te vullen, zo blijkt uit recent onderzoek van het UWV. De krapte op de arbeidsmarkt is het meest voelbaar in de techniek, transport en logistiek, ICT en zorg.
Zeker als het gaat om techniek recruitment is de visvijver vaak klein en de meeste geschikte kandidaten zitten nog prima op hun plek bij hun huidige werkgever. Dit maakt het belangrijk om eerst de basics van uw recruitmentproces op orde te hebben voor u gaat werven voor uw technische vacatures. Alleen zo trekt u goede kandidaten met een technische achtergrond uiteindelijk écht over de streep.
Een kandidaat kiest bewust voor een nieuwe werkplek. Met een onderscheidende employer brand – uw werkgeversmerk – krijgt u kandidaten in beweging. Door te vertellen wat u als werkgever uniek maakt, waarin u zich onderscheidt van uw concurrenten en wat u te bieden hebt. Kortom: waarom ze juist bij u moeten komen werken.
U biedt ‘uitstekende primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden’. Prachtig! Maar wat verstaat u precies onder ‘uitstekend’? Een bovengemiddeld salaris of extra vakantiedagen? Een goede pensioenregeling of zorgverzekering? Een breed scala aan opleidingen? Een auto van de zaak? Maak uw arbeidsvoorwaarden zo concreet mogelijk.
Met een informatieve werken-bij-site biedt u kandidaten transparantie en geeft u hen een kijkje in de keuken van uw bedrijf. Door uw werkgeversinformatie te combineren met bijvoorbeeld verhalen van medewerkers, bedrijfsvideo’s, blogposts en uw vacatures, krijgen kandidaten een compleet beeld van wat werken bij uw organisatie inhoudt.
Uiteraard is het belangrijk dat uw werken-bij-site naast informatief ook gebruiksvriendelijk is. Dat de opbouw logisch is. Dat de teksten scanbaar en begrijpelijk zijn. En dat links en formulieren goed werken in iedere browser en op ieder beeldscherm.
Een goede vacaturetekst geeft informatie over de waarde van deze vacature bij de werkgever (de job value proposition) en is doelgroepgericht, geloofwaardig en onderscheidend opgesteld. En o ja, vergeet de arbeidsvoorwaarden niet te vermelden.
Maak bij het bepalen van de juiste kanalen om uw doelgroep te bereiken goed gebruik van data-analyse: welke kanalen hebben de optimale cost per hire, de kortste time to hire en de beste quality of hire? Met andere woorden: welke recruitmentkanalen en recruitmentmethoden hebben eerder succesvol kandidaten opgeleverd? Inzicht in eerdere recruitmentresultaten helpt u uw recruitmentbudget nóg effectiever in te zetten.
Onze recruiters hebben ruime ervaring in techniek en industrie en weten ook in tijden van krapte hoe en waar ze nog de juiste kandidaten kunnen vinden.
Als de basics op orde zijn, begint de zoektocht naar de ideale kandidaat voor uw techniek vacature pas echt. Met deze do’s en don’ts vergroot u de kans dat u snel de juiste gegadigden vindt en hen overtuigt.
Zelf weet u uiteraard precies waar uw organisatie voor staat en wat u zoekt in een kandidaat. Vertaal dit in uw techniek recruitment naar de kandidaatbeleving. Zowel in uw vacatureteksten en arbeidsmarktcommunicatie als tijdens gesprekken en assessments.
Succesvolle techniek recruitment begint bij zichtbaar worden en blijven in de branche. Bijvoorbeeld door meet-ups of inhousedagen te organiseren of deel te nemen aan interest groups. Of door een goede relatie op te bouwen met technische opleiders, vakbonden en andere stakeholders. Grote techniekevenementen of carrièrebeurzen? Wees erbij!
Uw huidige medewerkers beschikken over een waardevol netwerk en daar zitten vrijwel altijd geschikte kandidaten tussen voor uw openstaande vacatures. Vraag hen daarom om hulp bij het vinden van de juiste kandidaat. Met de juiste strategie en middelen is referral recruitment een krachtig instrument.
Een onvergetelijke indruk maken? Zoek dan gericht naar kandidaten en benader hen met een persoonlijk bericht. Gewilde kandidaten worden immers vaker benaderd en reageren zelden op een standaard bericht. Haak daarom aan bij overeenkomsten en interesses en sluit aan bij hun belevingswereld. En een beetje humor doet het ook altijd goed in persoonlijke e-mailberichten.