De juiste matches vinden voor een technisch dienstverlener

Recruiter Marlon Vintges vertelt over haar werk

‘Als corporate recruiter ben ik verantwoordelijk voor het invullen van alle voorkomende vacatures bij technisch dienstverlener Hollander Techniek. Ik begeleid daar het gehele proces: van het inventariseren van een vacature tot en met het evaluatiegesprek aan het eind van de proeftijd.

De arbeidsmarkt fluctueert en als RPO-recruiter beweeg ik mee met vraag en aanbod. Dat moet ook wel: de behoefte aan flexibiliteit en de wens om capaciteiten te benutten worden steeds belangrijker. Daarnaast zie je dat digitale ontwikkelingen en technologische innovaties in een stroomversnelling zitten en dat mensen tegenwoordig in een nieuwe stijl solliciteren. Tel daarbij de krapte aan technische professionals, vaklieden en hoogopgeleide IT’ers op en je weet dat je voor een uitdaging staat.’

Ik wil zowel de kandidaat als de vacaturehouder blij maken

‘Ik maak een klant succesvol op de arbeidsmarkt, omdat ik doe wat ik het leukst vind om te doen: corporate recruitment. Wanneer je dat plezier uitstraalt, voelt degene die tegenover je zit – of dat nu een vacaturehouder of een kandidaat is – dat je juist ook het beste voor hem/haar wilt realiseren. Het draait voor mij immers niet primair om geld verdienen, zoals het vaak wel bij bureaus gaat en wat ik ook elders heb ervaren. Ik vind het juist belangrijk om een kandidaat blij te maken met een passende baan en een vacaturehouder met een goede collega.’

Het begint met een gelijkwaardig gesprek

‘Omdat ik mijn werk zo leuk vind, geloof ik dat de gesprekken op een natuurlijke manier verlopen en niet gemaakt overkomen. Ik streef naar een gelijkwaardig gesprek waarin we gestructureerd kennismaken, samen kijken naar welke vervolgstap voor de kandidaat het beste is en in hoeverre de vacature daarop aansluit. Het is mijn intentie om iemand verder te helpen met een goede stap in zijn of haar loopbaan.

Daarom is het voor mij heel belangrijk dat wanneer ik voor een organisatie werf, ik in die organisatie geloof en daar een onderdeel van ben. Ik word als volwaardig collega gezien en als iemand met verstand van zaken die het organisatiebelang dient. Daarnaast heb ik oprecht interesse in de persoon die tegenover mij zit en dat wordt volgens mij ook gemerkt. Wat mij als recruiter helpt is dat ik naast operationele steun ook gebruik kan maken van de expertise van ons recruitmentcenter. Ik kan met die collega’s, maar ook met mijn collega-recruiters, sparren over vraagstukken waar ik zelf niet direct het antwoord op heb. Dat is erg fijn, leerzaam en nuttig!’

 

personeel werven in techniek- en IT-branche

 

Mijn grootste uitdaging is…

‘Het moeilijkste vind ik het omgaan met vacaturehouders die onwijs kritisch zijn en vasthouden aan het profiel en tegelijkertijd maximaal druk uitoefenen om de vacature snel in te vullen. Door de vacaturehouders inzicht in het proces en de arbeidsmarkt te bieden, aan te geven wat ik doe en wat de resultaten daarvan zijn, laat ik ze zien dat de vacature niet snel ingevuld kan worden wanneer zij vast blijven houden aan het schaap met de vijf poten. Ik merk dat de vacaturehouders op deze manier genegen zijn om mijn advies op te volgen om te gaan kijken naar wat voor persoon wel beschikbaar is voor de betreffende functie. Dat alles maakt dat we bij Hollander Techniek een gemiddelde termijn van vervulling hebben van om en nabij de 10 weken en dat zowel kandidaten als vacaturehouders zeer blij zijn met mijn matching.’

De juiste recruitmenttools zijn essentieel

‘Om de juiste persoon op de juiste plek te plaatsen, maak ik gebruik van nagenoeg alle beschikbare wervingskanalen die in Nederland tot onze beschikking staan. Denk hierbij aan LinkedIn en Facebook, de werkenbij-website en referrals, meerdere cv-databases, de eigen cv-database, maar ook vacatureplaatsingen op diverse jobboards. De meeste vacatures vul ik in via LinkedIn, mijn eigen database en referrals.

Hoewel er heel veel kanalen beschikbaar zijn, valt of staat een sollicitatieprocedure met een goede benadering van kandidaten. Je kunt een standaard benadering hanteren, maar ik kies voor de persoonlijke benadering: ik laat de kandidaten merken dat ik echt hun profiel of cv goed heb doorgelezen en maak vervolgens de vertaalslag naar de vacature. Op deze manier geef je iemand het gevoel dat je écht interesse hebt in hem of haar en dat werkt stimulerend: ik krijg door deze persoonlijke benadering veel meer reacties van kandidaten en merk dat ze met een beter gevoel de sollicitatieprocedure ingaan! Dat alles leidt voor mij tot werkgeluk. Er is niets mooier dan iemand na een succesvolle proeftijd met veel enthousiasme te zien werken. Daar doe ik het uiteindelijk toch voor!’

Ook duurzaam recruitmentresultaat?

Recruitin is marktleider voor RPO in techniek en industrie. Met onze RPO-diensten bieden we u een fullservice recruitmentafdeling op locatie. Volledig schaalbaar en aan te passen aan veranderende omstandigheden.